Visi Jaunumi

Sākums   /   Jaunumi

Dzīvokļu īpašnieki ir pārāk kūtri, lai dotu mājai otro mūžu

Dzīvokļu īpašnieki ir pārāk kūtri, lai dotu mājai otro mūžu

Ar trīs māju apmeklēšanu Jelgavā 2024.g. 30.augustā noslēgusies konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2024. gadā” klātienes izvērtēšana. Šogad konkursam tika pieteiktas 43 ēkas, no kurām konkursa otrajā kārtā nokļuva 22. Konkurss notiek jau 14. reizi, un tendence liecinot, ka tajā aizvien vairāk piedalās daudzdzīvokļu ēkas. Tomēr kopumā dzīvokļu īpašnieki joprojām esot pārāk kūtri, lai dotu savam miteklim otro mūžu.

Deviņstāvu dzīvojamā ēka Jelgavā Rīgas ielā uz pārējo namu fona izceļas ar krāšņu, mūsdienīgu fasādi. Tomēr tas nav vienīgais, kas izmainījies pēc energoefektivitātes pasākumu veikšanas. 42 gadus vecajai ēkai veikta pilna renovācija, tagad neviena caurule vairs nepilot, vējš negaudo, bet galvenais ieguvums esot vienmērīgs siltuma sadalījums. “Vispār apkuri maz ieslēdzām, jo bija silts. Tiem, kam kaimiņi ir blakus augšā un apakšā, vispār ļoti maz slēdza apkuri. Tiem, kuri vidū, pietika siltuma no caurulēm. Es arī nesalu, bet līdz tam visu laiku salu, jo pirmajā stāvā,” saka mājas vecākā Valentīna Simutkina.

Mājas vecākā stāsta, ka pieteikties renovācijai paspējuši vēl līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā, kad būvniecības izmaksas bijušas mazākas, tāpēc tagad, neraugoties uz kredītu, kas ņemts uz 15 gadiem, maksājumi sanākot mazāki. Ceļš līdz renovācijai gan bijis ļoti garš, jo pirmajā mēģinājumā pietrūcis balsu, jo ne visi dzīvokļu īpašnieki dzīvo Latvijā. “Pēc tam mums parādījās mājā tādi iemītnieki, kuri labi pārvalda datorus. Viņi mācēja to “papīrīti” pārsūtīt īpašniekiem uz ārzemēm. Viņi parakstīja un atsūtīja atpakaļ, tad mums izdevās savākt nepieciešamos parakstus un visu izdarīt.”

Jelgava energoefektivitātes jomā šogad varot atzīmēt savdabīgu jubileju. No 400 “Nekustamā īpašuma pārvaldes” (NĪP) apsaimniekotajām ēkām renovētas esot 40. Interese par lielākiem remontdarbiem esot radusies pēc jūlija nogalē piedzīvotajiem lietavu radītajiem plūdiem. Jelgavas “NIP” tehniskais direktors Oļegs Kukuts: “Protams, tāpēc, ka dzīvokļu īpašnieki beidzot saprot, ka, ja māju neatjaunos, nekas labs nebūs, jo remondarbi, kas nepieciešami mājām, aizvien pieaug. Plūdi ir iniciējuši dzīvokļu īpašniekus domāt tālāk un varbūt arī ātrāk.”

Šī māja ir viena no 22 ēkām trīspadsmit pilsētās, kas piedalās konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2024. gadā” otrajā kārtā. Apskatot objektus klātienē, žūrija vērtē gan būvniecības kvalitāti, gan siltumapgādes risinājums, gan ventilāciju. Novērotais liecina, ka tieši ventilācija visbiežāk tiekot atstāta novārtā.

Ekonomikas ministrijas pārstāve, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Inese Bērziņa: “Bieži vien gribētos, lai vairāk piedomā par ventilācijas risinājumiem. Fasādi uzliek, nosiltina, logus nomaina, siltummezglu sakārto, bieži vien tas ir pašu dzīvokļu īpašnieku lēmums – mēs taču attaisīsim logu un izvēdināsim, bet vajag padomāt par ventilācijas risinājumiem, jo ēka mainās, tāpēc ir papildus jādomā par ventilāciju, par mikroklimatu dzīvoklī.”

AS “Rīgas siltums” pārstāvis, konkursa žūrijas komisijas loceklis Jānis Sterģis: “Katru gadu mums materiāli, energoresursi un viss pārējais paliek dārgāki. Jo ilgāk tu to nedarīsi, jo ilgtermiņā būsi zaudētājs. Labāk ir pēc iespējas ātrāk komleksi renovēt ēkas, tad tu būsi vinnētājs ilgtermiņā.”

Šā gada konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2024. gadā” uzvarētāji tiks godināti 19. septembrī Rīgā, bet tie, kuri iedvesmojušies atjaunot arī savu ēku, var sākt gatavoties, jo jaunā perioda Eiropas Savienības programmā drīzumā jau varēšot pieteikties.

Dalīties

Piekļuve Informatīvajai sistēmai

Mans NIP

Informācija par īpašumu

Skaitītāju
lasījumu nodošana

Rēķinu
apmaksa

Informācija par īpašumu

Rēķinu apmaksa

Skaitītāju lasijumi

Pieslēdzieties un pārvaldiet savu īpašumu ērti, ātri ar Mans NIP rīku

Sveicienāti, šī vietne izmanto vienkāršās sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet ka uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes. Lasīt vairāk.

Skip to content